E-İrsaliye ve GDPR Uyumluluğu

E-irsaliye, geleneksel faturaların internet üzerinden kesilmesine verilen isimdir. Dijital fatura olarak da bilinen e-irsaliye günümüzde son derece önemli bir yere sahiptir. GDPR uyumluluğu ise ‘Genel Veri Koruma Uyumluluğu’ olarak açıklanabilir. Türkiye’de bulunan vergi mevzuatının Avrupa Birliği’nde kabul gören veri koruma standartlarına uygun hale getirilmesine verilen isimdir.

Genel Veri Koruma Uyumluluğu kapsamında gerçekleştirilen faturalandırma işleminde uyulması gereken bazı detaylar yer alır. Kişisel verilerin profesyonel bir şekilde işlenmesi ve herhangi bir sızıntı olmaması adına teknik önlemler alınması gerekir. Bu önlemler hem veriyi kontrol altında tutmak hem de güvenliğini sağlamaya katkıda bulunur.

GDPR (Genel Veri Koruma Regülasyonu) Nedir?

General Data Protection Regulation olarak bilinen GDPR, Avrupa Birliği’nde kabul görmüş bir sistemdir. Kişisel verilerin işlenmesi ve herhangi bir kaybın yaşanmaması için çeşitli önlemlerin alındığı bu düzenleme pek çok kişi tarafından aktif olarak kullanılır. İlk kez 25 Mayıs 2018 yılında kullanılan Genel Veri Koruma Regülasyonu, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler ve Avrupa Ekonomik Alanı’nda yer alan kişisel verilerin işlenmesinin standartlarını belirlemek için ortaya çıkmıştır.

Genel Veri Koruma Uyumluluğu kullanımının genel amacı, AB vatandaşlarının kişisel verilerinin nasıl işlenmesi gerektiğini göstermek ve düzenli denetlemeler yapmaktır. Elde edilen veriler bu sayede profesyonel bir şekilde toplanır, saklanır, işlenir ve ilgili süreçte herhangi bir kayıp meydana gelmez. Şeffaflık ve güvenlikten emin olunması ise veri ihlalinin önüne geçer ve kişilerin sisteme olan güveninin artmasını sağlar.

GDPR Yönetmeliği Ne İşe Yarar?

Genel Veri Koruma Tüzüğü, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili çeşitli düzenlemeleri içerir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile benzerlik gösteren yönetmeliğin amaçları ve ne işe yaradığı şu şekilde açıklanabilir:

  • Kişisel Verilerin Korunması: Genel Veri Koruma Uyumluluğu, Avrupa Birliği vatandaşlarının kişisel veri güvenliğinden emin olmak için tasarlanmış bir sistemdir. Veri güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması amacıyla tercih edilebilir.
  • Veri Sahiplerinin Haklarını Güçlendirmek: Kişisel verileri korumaya yönelik geliştirilen sistem, hak sahiplerinin bilgilerini kontrol edebilmelerini amaçlar. Verileri düzenleme, silme ya da bir yerden başka bir alan aktarma gibi haklar sunar.
  • Veri İşleyenlerin Sorumlulukları: GDPR, kişisel verileri kullanan ve işleyen kurumların bazı kurallara uymasını zorunlu tutar. Veri koruma önlemleri alan sistem, kişisel güvenliğinin korunmasına yardımcı olur ve veri ihlali yapan kuruluşların yargılanmasını mümkün kılar. AB veri koruma otoriteleriyle iş birliği yapması ise uyumluluğu daha güçlü bir hale getirir.
  • Veri İhlallerinin Önlenmesi: GDPR, veri ihlali yapıldığının anlaşılması halinde derhal bildirilmesini talep eder. Böylece veri ihlali minimum düzeye indirilerek veri sahiplerinin güvenliği sağlanır.

GDPR ve KVKK Arasındaki Farklar

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve Genel Veri Koruma Uyumluluğu (GDPR) arasında bazı temel farklar bulunur. Her ikisi de genel bir ifadeyle kişisel verileri korumaya yönelik bir sistem olsa da düzenlemeler arasındaki temel farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Genel Veri Koruma Uyumluluğu, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler ve Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki verilerin işlenmesini düzenler. KVKK ise yalnızca Türkiye’de kullanılır.
  • Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren her türlü kuruluşu kapsar. KVKK ise Türkiye’de yer alan tüm kuruluşları ve ülke sınırları içinde ikamet eden kişilerin verilerinin işlenmesini sağlar.
  • Genel Veri Koruma Uyumluluğu, veri ihlali tespiti yapılması halinde 72 saat içinde bildirilmesini zorunlu kılar. KVKK ise veri ihlallerinin bildirilmesiyle ilgili herhangi bir süre kısıtlamasına tabi tutmaz. İhlalin tespit edilmesi halinde önlem alınmasını ve derhal bildirim gerçekleştirilmesini öngörür.
  • KVKK, herhangi bir veri ihlali yaşanması halinde kişisel verilerin işlenmesini durdurur. Genel Veri Koruma Uyumluluğu ise ihlal halinde yüksek para cezası verilmesini uygun görür.
  • Genel Veri Koruma Uyumluluğu kapsamında veri sorumlularının görevleri net bir şekilde belirtilir. KVKK ise bu gibi rolleri daha esnek bir şekilde ele alır.
İlginizi Çekebilir:   İhracat İşlemlerinde E-İrsaliye

GDPR ve KVKK’yi birbirinden ayıran özellikler genel olarak bu şekilde ifade edilebilir.

GDPR Uyumluluğu Nasıl Sağlanır?

GDPR’nin sağlanması için bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Farkındalık ve eğitim bu sistemin düzenli bir şekilde çalışması için dikkat edilmesi gereken ilk faktördür. Çalışanlara eğitim verilmesi ve verilerin nasıl işlenmesi gerektiği hakkında tüm detayların öğretilmesi gerekir. Kuruluşların neden verileri sakladığı ve nasıl kullanılması gerektiğini göstermesine dikkat edilir. Kişisel verilerin nasıl toplandığının, işleme sisteminin ve sürecin izlenebileceği bir mekanizma oluşturulabilir. Bunun yanı sıra veri sahiplerine çeşitli hakların tanınması da son derece mühimdir. Hak sahipleri değişen verilerini düzenleyebildiğinde daha şeffaf bir ortam elde edilebilir. Güvenlik ve hak ihlallerine de dikkat edilmesi halinde Genel Veri Koruma Uyumluluğu’nun kolay bir şekilde sağlanması mümkündür.

E-İrsaliye ve GDPR Uyumluluğunun Önemi

E-irsaliye zorunluluğu bulunan Türkiye’de sistemin düzgün bir şekilde çalışması son derece önemlidir. Dijital fatura ve Genel Veri Koruma Uyumluluğu her ne kadar birbirinden farklı sistemler olsa da sahip oldukları önem oldukça fazladır. Bu iki sistem de kişisel verilerin korunması ve doğru bir şekilde işlenmesini sağlar. E-irsaliye adı verilen faturalar, kendi içinde güvenilir bir sisteme sahiptir ve kişisel verilerin profesyonel bir şekilde kullanılmasını sağlar. GDPR’de aynı şekilde veri doğruluğu ve güvenliği açısından önemli bir yere sahiptir. Güvenilir ve saygın bir şekilde faaliyet gerçekleştirmek isteyen firmaların hem e-irsaliye zorunluluğuna hem de Genel Veri Koruma Uyumluluğu’na dikkat etmeleri önemli görülür. Siz de e-irsaliyeye geçiş sürecinde DİA Yazılım’ın sunduğu hizmetlerden yararlanarak süreci daha sağlıklı ve şeffaf bir şekilde yönetebilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmekten kaçınmayın!

Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/e-irsaliye-sisteminde-sik-karsilasilan-sorunlar-ve-cozumleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-irsaliye kullanıcısı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.