Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ile başta iş hayatı olmak üzere birçok alanda devrim niteliğinde yenilikler meydana gelmektedir. Bu yenilikler doğrultusunda ortaya çıkan e-irsaliye ve e-fatura arasındaki farklar, hem tasarruf hem de iş akışının hızlanması konusunda birbirinden farklı faydaları kullanıcılarına sunmaya devam etmektedir. Hem kâğıt hem de zamandan tasarruf konusunda büyük faydalar sağlayan bu uygulamalar, aynı zamanda kullanıcıların verilerinin güven altında depolanmasını sağlamaktadır.
Birbirinden farklı faydaya sahip olan bu gibi elektronik belgelerin ayrımı ise son derece önemlidir. E-İrsaliye ve e-fatura arasındaki farklar bu kapsamda en çok merak edilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Sıklıkla birbirine karıştırılan bu iki belge, günümüzde elektronik ortamda da düzenlenerek mükelleflere büyük kolaylıklar ve tasarruflar sağlamayı başarmaktadır. Bu sayede her geçen gün çok sayıda kişi e-fatura ve e-irsaliye geçiş işlemleri başlatmaktadır.
E-İrsaliye ve E-Fatura Ne İşe Yarar?
Yapılan her ticari işlem sonrasında muhakkak bir fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Günümüzde bu faturalar artık elektronik ortamda düzenlenmekte ve alıcısına iletilmektedir. Bu uygulamaya e-fatura adı verilmektedir. E-Faturaya geçme zorunluluğu olan mükelleflerin yanı sıra, sunduğu faydalardan dolayı gönüllü olarak da bu uygulamayı kullanan mükellef sayısı oldukça fazladır.
Satışı yapılan bir ürünün taşınması esnasında söz konusu nakliyatın konusu, taşıyıcı bilgileri, alıcı bilgileri ve tarihi gibi birçok detaylı bilginin bulunduğu belge ise sevk irsaliyesidir. Tüm bu bilgilerin yer aldığı sevk irsaliyesinin elektronik ortamda düzenlendiği formatı ise e-irsaliye olarak geçmektedir. E-İrsaliyenin format ve kapsam bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmektedir. Bu format ve bilgiler Vergi Usul Kanunu aracılığı ile mükelleflere net bir şekilde bildirilmektedir. Bu bağlamda e-irsaliye ve e-fatura arasındaki farkların ayrımı kolaylıkla yapılabilmektedir.
E-İrsaliye ile E-Fatura Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
E-İrsaliye ile e-fatura birbirine çok karıştırılan iki farklı belgedir. Her iki belge de kullanım amacı ve düzenlenme şekline göre farklılıklar içermektedir. İrsaliye ile fatura arasındaki fark, aynı şekilde e-irsaliye ve e-fatura arasındaki farklar ile aynıdır. Bu belgeler düzenlenirken aşağıdaki bu farkların bilinmesi son derece önemlidir:
- E-İrsaliye, satışı yapılan bir ürünün satıcının adresinden alıcının adresine ulaştırılması süresince bulundurulması gereken bir belgedir. Fatura ise satışı yapılan bir ürünün alıcı tarafından ödemesi yapıldığını gösteren belgedir.
- İrsaliye belgesi üzerinde alıcı ve satıcıya ait adres bilgileri, kimlik bilgileri, ürün bilgileri ve tarih içermektedir. Faturada ise alıcı ve satıcı bilgilerinin yanı sıra ödeme tutar bilgileri, KDV ve vergi numarası gibi bilgiler yer almaktadır.
E-İrsaliye E-Fatura Yerine Geçer Mi?
Bir fatura üzerinde yer alan bilgiler ile irsaliye üzerinde yer alan bilgiler birbirinden farklıdır. E-İrsaliye düzenleme esnasında, faturada olması gereken bilgiler yer almadığı için e-irsaliye e-fatura yerine geçmemektedir. Satışı yapılan bir ürünün sevki söz konusu ise düzenlenecek olan e-irsaliyenin sevkiyat esnasında mutlaka fatura ile taşınması gerekmektedir. Dolayısıyla e-irsaliye ve e-fatura arasındaki farklar arasında keskin bir çizgi olduğu söylenebilir.
E-Fatura E-İrsaliye Yerine Geçer Mi?
Satışı yapılan bir ürün için düzenlenen e-fatura veya e-arşiv üzerindeki sevk tarihinin belirtildiği alana saat ve dakikanın da eklenmesi sonrasında üzerine “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresi eklenmelidir. Bu bilgilerin eklenmesi ile e-fatura e-irsaliye yerine geçer. Aksi bir durumda e-irsaliye ve e-fatura arasındaki farklar yüzünden geçersiz sayılmaktadır.
E-Fatura Zorunluluğu Olan E-İrsaliye Kullanmak Zorunda Mı?
E-Fatura geçişi yapan kişiler, e-irsaliyeye geçiş konusunda büyük bir merak içerisine girmektedir. Yasal olarak böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Söz konusu e-faturanın ürünün teslimi esnasında düzenlenmesi veya düzenlenirken tarih ve saat bilgilerinin yanı sıra “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresinin olması zorunludur. E-Fatura içerisinde bu bilgiler yer alıyor ise mükelleflerin e-irsaliye kullanmalarına gerek yoktur. Fakat düzenlenen belgelerin elektronik ortamda muhafaza edilmesi ve hızlı bir şekilde düzenlenebilmesi gibi avantajlarından dolayı çok sayıda mükellef e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmaktadır.
E-İrsaliye ve e-fatura arasındaki farklara bakıldığında elektronik belge kullanımının yaygınlaşmaya başlaması ile DİA Yazılım da mükelleflerine birbirinden avantajlı imkanlar sunmaya devam etmektedir. Basit bir arayüze sahip olan DİA Yazılım, internet bağlantısı olan her yerden hızlı bir şekilde elektronik belge düzenlenmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca düzenlenen tüm belgelerin elektronik ortamda güvenle korunmasını sağlaması ile hem zamandan hem de depolama alanından tasarruf edilmesini sağlamaktadır. DİA Yazılım, her geçen gün çok daha fazla sayıda kişiye hizmet vermeye devam etmektedir.
Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/gecmise-donuk-e-irsaliye-kesilebilir-mi/ linkinden ulaşabilirsiniz.