Depo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Stokta bekleyen envanterler, sipariş üzerine hazırlanan ürün grupları, üretime girmek için önceden istiflenmiş malzemeler. Hepsinin ilk adresi işletmelerin deposu. Üretim yapan şirketlerin çoğu elinde bulundurduğu envanterleri muhafaza etmek için depo kullanır. Bu depoları doğru organize etmek ve verimliliğin optimize etmek için gerçekleştirilen planlama süreci ise depo yönetimi olarak adlandırılır. Bu süreç ürün tedariği ile başlar, ürünlerin depolanıp düzenlenmesiyle devam eder ve dağıtım ile son bulur.

Depo yönetimini faydalı şekilde uygulamak için mutlaka bir süreç gerekir. Bu yöntemler işletmelerin niteliğine göre farklılık gösterebilecek olsa da çoğu firmada olmazsa olmaz bazı adımlar vardır. Bunların ilki envanter planlamasıdır. Hangi ürünlerin ne zaman ve ne kadarının depoya alınacağının planlanmasını sağlar. Depo düzeni ve organizasyonu adımında ise depo içindeki alanın optimize edilmesi amaçlanır. Envanter takibi ve kontrolü, bu sürecin en önemli adımlarından biridir. Stok seviyelerinin izlenmesi, envanterin miktarı ve durumuyla ilgili verilerin kaydedilmesi aşamasıdır.

Depo Yönetimin Amacı Nedir? 

Depoyu doğru bir şekilde düzenlemenin en temel amacı işletmenin depolama sürecini etkin bir şekilde yönetmektir. Bu amaç başka hedefler doğrultusunda ilerler. Örneğin şirketin stok verimliliğini artırmanın yolu depo yönetimini doğru yapmaktan geçer. Maliyet azaltmak, bu planlamanın amaçları arasında yer alır. Optimize edilmiş envanter yönetimi depo operasyonlarının verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür.

Depo Yönetimi Neden Önemlidir?

Kaynak israfı günümüzde işletmelerin kaçındıkları ve bu yanlışa düşmemek için diken üstünde gezdikleri bir alandır. Şirket hedeflerini gerçekleştirmek için atılan adımlar sırasında kaynakların doğru kullanılmaması firmaları hedeflerinden saptırabilir. Bahsettiğimiz kaynak israfının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru adımların başında eksiksiz bir depo yönetimi gelir. Bu yönetimi doğru yapan bir işletme hem stoklarını, hem envanterlerini, hem de siparişleri karşılayacak ürünün elinde olup olmadığını iyi analiz edebilir. Bu sayede kaynak israfından kaçınabilir.

Müşteri memnuniyeti işletmeler için en önde gelen kriterlerden biridir. Şayet bir müşteriye talep ettiği ürünü beklediği zamanda ulaştıramazsanız o zaman müşterinizi memnun edemediniz demektir. İşte bu zaman dilimini tutturmanın yolu da depo yönetimlerinden geçer. Bu konular deponun doğru bir şekilde yönetilmesinin işletmeler için ne denli önem arz ettiğinin bir göstergesidir.

Lojistik Depo Yönetim Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Depolara envanter istiflemenin birçok farklı yolu vardır. Bunun için de işletmelerin işini kolaylaştıracak sistemler oldukça fazla. Lojistik depolama sistemleri dediğimiz bu yöntemler depo içi düzeni optimize etmek adına kullanılır. Bu sistemlerden bazılarını şöyle listeleyebiliriz:

  1. Raf Sistemleri: Depoda ürünlerin depolanması için kullanılan raflar birçok farklı türe ayrılır. Depolarda en yaygın kullanılan raf sistemleri ise selefi raf sistemleri, akıllı raf sistemleri ve akıllı palet raf sistemleridir.
  2. Yatay Taşıma Sistemleri: Ürünlerini depo içine yatay olarak taşıma yapan işletmelerin kullandığı sistemlerdir. Konveyör sistemleri, taşıma bantları veya otomatik yönlendirme sistemleri bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.
  3. Dikey Taşıma Sistemleri: Asansörler, depo asansörleri veya otomatik depo sistemleri dikey taşıma sistemleri arasında yer alır.
  4. Depo Yönetim Sistemleri (WMS): Bu sistemler, envanterin izlenmesi, depo içi iş akışının yönetilmesi ve verimliliğin artırılması için kullanılır. WMS, depo yönetimleri esnasında operasyonları koordine eder.
  5. Hızlı Hareketli Depo Sistemleri: İlgili sistemlerin otomatik raylı sistemleri sayesinde depo içindeki ürünlere hızlı ve kolay erişimi sağlanır.
İlginizi Çekebilir:   Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Lojistik depo yönetimi sistemleri olarak adlandırılan bu sistemlerin işletmelere avantajları fazladır. Özellikle depolama operasyonunun verimliliğini artırır. Hata oranlarını aza indirir. Zaman ve yerden tasarruf edilmesini sağlar. Daha hızlı ve doğru teslimat sayesinde, müşteri memnuniyetini artırır.

Depo Yönetiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Etkili lojistik ve envanter yönetimi için büyük önem arz eden depo yönetim sürecini optimize edebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında stok yönetimi gelir. Depoda bulunan stok miktarını doğru bir şekilde takip etmek ve yönetmek verimliliği artıracaktır. Depoda güvenliğe de dikkat etmek gerekir. Alınan güvenlik önlemleri, hem çalışanların hem de depodaki eşyaların korunmasını sağlar. Depo yönetiminlerini verimli hale getirmek için ERP çözümlerini etkili şekilde kullanmak da çok önemlidir. Türkçe karşılığı “kurumsal kaynak planlama” olan ERP sistemleri depolarındaki işleyişi en üst seviyeye çıkarmayı hedefler. Ülkemizde hizmet veren DİA Yazılım platformu da kullanıcılarına birçok ERP çözümü sunmaktadır. Bu sayede DİA kullanıcısı işletmeler depo yönetimleri esnasında bir yandan vakitten tasarruf eder diğer yandan da kaynak israfının önüne geçer.

Dijital çağ ile birlikte el yordamıyla tutulan evraklar yerini bilgisayar ortamında hazırlanan belgelere bıraktı. Bu bağlamda e-irsaliye de zorunlu hale getirildi. Aslında zorunlu olmasa dahi tüm işletmelerin daha sağlıklı bir veri raporlaması için bu e-irsaliyeye geçme zorunluluğu olmadan bu dönüşümü sağlaması gerekirdi. Çünkü dijital formatlı bu irsaliyeler işletmelerin depo yönetimi sırasında stok, envanter ve kaynak analizi aşamalarındaki hata payını en aza indiriyor. Örneğin birden fazla deposu bulunan ve bu depolar arası sevkiyat yapan bir işletme dijital formatta hazırladığı e-irsaliye sayesinde hangi depodan hangi depoya, ne kadar ürünün ne zaman, hangi yolla gittiğini bir tuşla görebilir hale geliyor. Öyle ki eskiden kaybolan, yırtılan, unutulan, kağıtlar artık yok. Onların yerine birkaç tuşla hemen hazır hale getirilen ve asla kaybolmayan e-irsaliyeler var.

Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/erp-sistemlerinin-tedarik-zinciri-optimizasyonundaki-rolu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-irsaliye kullanıcısı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.