Akaryakıt Sektöründe E-İrsaliye Zorunluluğu

Teknolojinin gelişmesi ile artık alışılan tüm düzenler büyük bir hızla değişmeye devam etmektedir. İş dünyasının da bu gelişen teknolojiye adapte olmaya başlaması, birçok farklı uygulamayı beraberinde getirmektedir. E-irsaliye, matbu olarak düzenlenen sevk irsaliyesi ile aynı değerlere sahip olan bir elektronik belgedir. Birçok sektörde yoğunlukla kullanılan bu belge, akaryakıt sektöründe olan firmalar için de büyük bir öneme sahiptir. 2020 yılında akaryakıt sektöründe e-irsaliye zorunluluğu getirilmiş ve bu sektörde olan firmaların zaman kaybetmeden bu uygulamaya geçmeleri gerektiği belirtilmiştir. DİA Yazılım olarak bugünkü içeriğimizde akaryakıt sektöründe e-irsaliye zorunluluğunu inceleyeceğiz.

Akaryakıt Sektöründe E-İrsaliye Zorunluluğu Ne Zaman Başladı?

E-İrsaliye zorunluluğu, 2020 yılından itibaren birçok sektöre getirilmiştir. Firmaların satışını yaptığı bir ürünün alıcısına gönderirken düzenlemesi gereken sevk irsaliyesinin elektronik ortamda düzenlendiği e-irsaliye, firmalara birçok kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda ek (I) sayılı listede açıkça ifade edilen malların faaliyetinde EPDK lisansı bulunan tüm mükelleflerin (dağıtım şirketleri, rafineleri, depolama şirketleri, akaryakıt bayileri ve diğer tüm lisans sahipleri) 01.07. 2020 tarihinden itibaren e-irsaliye başvurusu yapmaları zorunlu tutulmuştur. Akaryakıt sektöründe e-irsaliye zorunluluğu ise bu açıdan pek çok avantajı beraberinde getirmiştir.

E-İrsaliye geçiş zorunluluğu bulunan firmalar eğer 01.01.2020 tarihinde işe başlamışlarsa da bu zorunluluk işlemlerin başladığı tarihten itibaren 4. Aydan sonra başlamaktadır. Kendileri için zorunlu tutulmasına rağmen henüz e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmamış olan mükellefler için cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu gibi cezalar ile karşı karşıya kalmamak adına belirtilen tarihlerden önce e-irsaliye başvurusu yapılmalıdır. Elektronik belgelere başvuru işlemleri, kaliteli bir özel entegratör aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Başvuru esnasında istenilen bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir.

Akaryakıt Sektörü için E-İrsaliye Başvuru Yöntemleri 

Günümüzde akaryakıt sektöründe e-irsaliye zorunluluğu bulunan firmalar için birbirinden farklı başvuru yöntemleri bulunmaktadır. E-İrsaliye uygulama kılavuzu içerisinde de açıkça belirtilen bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak bu elektronik belge kullanmaya başlanabilmektedir. Söz konusu bu firmalar, sahip oldukları ölçeklere ve ihtiyaçlarına göre aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini tercih ederek e-irsaliye portalı kullanmaya başlayabilmektedir:

  • GİB e-İrsaliye Portalı: GİB tarafından özel olarak hazırlanan web sitesi ile ücretsiz bir şekilde e-irsaliye kullanılabilmektedir.
  • Özel Entegratör Aracılığıyla: GİB tarafından yetkilendirilen özel entegratörler aracılığı ile hızlı ve kolay bir şekilde e-irsaliyeye geçiş yapılabilmekte ve kullanılabilmektedir.
  • Doğrudan Entegrasyon Aracılığıyla: Mükellefler, Başkanlık sistemini kendi bilgi işlem sistemlerine doğrudan entegre ederek de e-irsaliye kullanmaya başlayabilmektedir.
İlginizi Çekebilir:   E-İrsaliye Sisteminde Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Akaryakıt Sektöründe E-İrsaliyenin Sağladığı Avantajlar 

Zorunlu tutulan e-irsaliye tarihi ile akaryakıt sektöründe e-irsaliye zorunluluğu olan firmalar, bu uygulamaya geçiş yapmalıdır. E-İrsaliye kullanmak, firmalara birbirinden farklı kolaylıklar da sağlamaktadır. Tüm işlemlerin elektronik ortamda düzenlenmesi, oluşabilecek tüm hataların minimum düzeye inmesine olanak tanımaktadır. Herhangi bir kâğıt kullanmaya ihtiyaç duyulmadığından dolayı kâğıt tasarrufu ve çevre dostu işlemler de yapılabilmektedir. İnternet bağlantısına sahip olunan her yerden erişime imkân tanıyan e-irsaliye ile mükellefler diledikleri her yerden faturalarını oluşturabilme imkanına da sahip olabilmektedir. Zaman ve maliyet tasarrufu yapabilmenin en kolay yolu olan e-irsaliye, aynı zamanda bulut ortamında saklanmaktadır. Böylelikle mükelleflerin bu belgeleri depolayabilmek için ekstra bir alan ayırmasına da ihtiyaç duyulmamaktadır.

Elektronik belgelere geçişte en çok tercih edilen adreslerden biri olan DİA Yazılım, mükelleflerine tek bir tuşla diledikleri tüm bilgilere ulaşabilme imkânı sunmaktadır. 7/24 destek sunan uzman kadrosu ile mükellefler herhangi bir problem yaşamadan faturalarını düzenleyebilmektedir. Her geçen gün daha da fazla sayıda kişi tarafından tercih edilen DİA Yazılım, gün geçtikçe daha kaliteli hizmetler sunabilmek için çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir.

Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/muhtelif-musteriler-e-irsaliyesi-ile-mal-sevkiyati-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-irsaliye kullanıcısı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.