Tedarik Zinciri Nedir, Nasıl Optimize Edilir?

Satışı gerçekleştirilen ürünün, kullanılmak üzere tüketiciye ulaştırılması başlı başına bir süreç gerektirir. Bu süreç, organizasyonların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi halinde sorunsuz işler. Herhangi bir sorun ile karşılaşmak istemeyen firmalar ise tedarik zincirinden yararlanır. Pek çok kişi bu aşamada tedarik zincirinin ne olduğunu merak eder. Tedarik zinciri kavramı, en temel ifadeyle kullanıma hazır olan ürünlerin tüketiciye ulaştırılması sürecindeki organizasyona verilen isimdir.

Ulaşımdan iletişime, iletişimden depolamaya kadar pek çok aşama tedarik zinciri olarak nitelendirilir. Ürün, firmalar tarafından üretilir. Üretim işlemi gerçekleştirildikten sonra satış yapılır. Ürünün müşteriye ulaştırılma aşamasına geçildiğinde ise ulaşım hizmetlerinden yararlanılır. İki konum arasında mesafe, ulaşım türünü etkileyen faktörler arasında bulunur. Deniz, hava ya da kara yoluyla ulaşım süreci yürütülebilir. Son aşama ise direkt teslimat ya da depolamadır. Ürün direkt dağıtıma çıkmayacaksa bu aşamada depomasının yapılacağı yerin de hazır olması gerekir. Tüm bu işlemler ve sürecin tamamı ise tedarik zinciri olarak adlandırılır. Sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması içinse tedarik zinciri yöntemlerinin bilinmesi ve doğru bir şekilde uygulanması gerekir.

Tedarik Zinciri Yönetimi Süreci Nasıl İşler?

Günümüzde tedarik zincirleri içinde pek çok aşamayı bulundurur. Bu nedenle sürecin işlemesi ve pozitif bir şekilde sonlanması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Çok aşamalı olarak adlandırılan bu süreçte: planlama, satış, sipariş, talep, üretim, stok, depo ve sevkiyat gibi pek çok adıma dikkat edilmesi gerekir.

Süreç yönetiminde herhangi bir aksaklık ile karşılaşmamak için ERP’den yararlanmak mümkündür. ERP genel bir ifadeyle: firmaların satış sürecinde en iyi performansı elde etmeleri, olumsuz durumlarla karşılaşmamaları ve süreci otomatikleştirmeleri için kullanabilecekleri yazılım sistemine verilen isimdir. İlgili yazılım, tek kaynak kullanımıyla operasyonel sürecin kolaylaşmasını ve tüm adımların takip edilmesini sağlar. Veri akışını kolaylaştırır ve genel bir düzen kurulmasını sağlar. Bu nedenle ERP sistemleri tedarik zinciri sürecinde oldukça sık tercih edilir. Siz de lojistik ağının kontrollü bir şekilde yönetilmesi için GİB tarafından onaylı özel entegratör olan DİA’nın sunduğu e-irsaliye hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Tedarik Zinciri Optimizasyonu Aşamaları Nelerdir? 

Optimizasyon aşamaları, tedarik zincirinde sürecin derinlemesine analiz edilmesi ile başlar. Bu aşama, üretim ve envanterlerin planlarının çıkarılması adına son derece önemlidir. Firma tarafından gerçekleştirilen analiz sayesinde hammadde kullanımı, üretim süreci ve nakliye işlemlerinin nasıl gerçekleştirilebileceği gibi pek çok detay ortaya çıkarılır. Firmalar farklı senaryoları göz önünde bulundurarak stratejiler geliştirir ve hem zaman hem de maliyet açısından en avantajlı olan yolu bulmaya çalışırlar. Başarılı bir süreç gerçekleştirmek isteyen firmaların tedarik sürecinde dikkat etmeleri gereken avantajlar şu şekilde sıralanır:

  • Tasarlama: Bu aşama, üretilen malzemelerin depolanacağı tesislerin seçimini, ürün akışını, talep miktarlarının tahminini, ağ sistemlerini, tedarikçilerin ve müşterilerin iletişimini içerir. Sürece dair ne gerekiyorsa tasarlanır ve çeşitli stratejiler gerçekleştirilir. Hedefe yönelik stratejiler arasından hangilerinin işe yarayabileceği değerlendirilir.
  • Planlama: Tedarikçi firmalardan müşterilere iletilecek ürün ve hizmetlere dair bilgiler optimize edilmeye ihtiyaç duyar. Bu bilgilerin optimize edilmesi, en iyi yolun seçilmesi ve koordinasyonun sağlanması için planlama yapılır. Bu aşamada talep miktarı değerlendirilir ve dengeli bir sürece imza atmak için en doğru karar verilmeye çalışır.
  • Yürütme: Envanterlerin kullanımı, depoların işleyişi, verimliliğin artması, ticaretin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için bu aşama son derece önemlidir. Hiçbir adımın atlanmaması ve son derece kusursuz bir işleyiş elde edilmesi gerekir. İlgili aşamada kontrolü kolay bir şekilde sağlamak için ERP sistemleri kullanılabilir. Bu süreçte DİA’nın sunduğu e-irsaliye zorunluluğu hizmeti sayesinde süreç kolaylıkla takip edilebilir ve karışıklık yaşanmayacağı için alınan verim maksimum seviyeye çıkarılabilir.
İlginizi Çekebilir:   ERP Sistemlerinin Tedarik Zinciri Optimizasyonundaki Rolü

Tedarik Zinciri Optimizasyonu Avantajları

Tedarik sürecinin optimizasyonu, e-irsaliye zorunluluğu içermez ancak kullanılması halinde pek çok avantaj sağlar. ERP sistemleri ile gerçekleştirilen optimizasyonun avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Maliyeti azaltır: Tedarik sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanması maliyetlerin artmasına neden olabilir. Bu nedenle ERP sistemlerinin kullanılması ve çeşitli stratejilerin geliştirilmesi maliyetin azalmasını sağlar. Süreçler tekrar gerektirmeyeceği ve tüm ayrıntılar eksiksiz bir şekilde gözden geçirileceği için maliyet bakımından oldukça avantajlıdır.
  • Performans artışı sağlar: Maliyetin azalması ve süreçte yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesi, performans artışına yardımcı olur. Bu sayede elde edilen gelir artar ve tedarik süreci hızlanır.
  • Kaliteyi artırır: Tedarik aşamasında optimizasyonlardan yararlanmak kalitenin artışını sağlar. Hammadde tedariğinden teslimata kadar her bir adım detaylı bir şekilde takip edilir. Bu sayede en ufak kalite düşüşünde anında müdahale gerçekleştirilebilir.
  • Entegrasyonu sağlar: Tedarik süreçlerinin optimizasyonu sırasında ERP yazılımlarından yararlanmak sürecin uzak noktalardan dahi entegre edilebilmesini destekler. Konumunuz her neresi olursa olsun süreci takip edebilirsiniz. Böylece satış tahminlerinde bulunabilir, nakit akışını yönetebilir, müşteri sadakatini izleyebilir ve teslimat sürecinin aksamamasını sağlayabilirsiniz.
  • Tedarik sürecinde iş birliğini mümkün kılar: Tedarik süreci pek çok pozisyondaki kişinin birbiriyle iç içe çalışmasını gerektirir. Üretici olmadan ürün çıkmayacağı gibi tedarikçiler olmadan ulaşım da sağlanmaz. Bu nedenle ERP yazılımlarının kullanılması süreci kolaylaştırmasının yanı sıra iş birliğine de katkıda bulunur. ERP yazılımlarını kullanan firmalar, tedarikçileri, süreci ve satıcıları iş birliğine yöneltir. Bu sayede sürece dahil olan herkes sistem üzerinden güncel bilgilere anında ulaşım sağlayabilir. Akıllı ve aktif bir süreç yönetimi gerçekleştirilir. Herhangi bir aksaklık yaşanmaması ise sürecin daha kısa süre içinde tamamlanmasına yardımcı olur.

Sizler de DİA’nın sunduğu ERP yazılımlarından yararlanarak tedarik sürecini kolaylaştırabilir, gelir artışını sağlayabilir ve maksimum verimle çalışabilirsiniz.

Tedarik Zinciri Optimizasyonu için Öneriler

Tedarik süreci optimizasyonlarından yararlanmak ve daha kaliteli bir sürece imza atmak isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmeleri önerilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Küresel Düşünüp Yerel Hareket Edin: Sürecin tamamını düşünmek son derece önemlidir. Büyük sonuçlar elde etmek isteyenlerin ise küresel olarak düşünmeleri ancak emin adımlar atmaları önerilir. Bu sayede küçük adımlar atılıyor gibi görülse de büyük işler yapmak mümkün hale gelir. Sizler de küresel düşünüp yerel adımlar atarak daha büyük ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Mobil Tabanlı Teknoloji Kullanın: Her ne kadar geçmişten gelen geleneksel yöntemler sürece dahil olsa da mobil tabanlı teknolojilerin kullanılması tedarik süreçlerinin kolaylaşmasını sağlar. Gözden kaçabilecek küçük detaylara dikkat etmeyi kolaylaştıran yazılımlar, sürecin daha başarılı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Firmalar optimizasyon için ERP yazılımlarını kullanarak gelir artışını ve maksimum verimi sağlayabilirler.
  • Müşteri Taleplerine Duyarlı Bir Tedarik Zinciri İnşa Edin: Her süreçte olduğu gibi tedarikte de müşterilerin taleplerini göz önünde bulundurmak gerekir. Her bir adımın müşterinin memnun olacağı şekilde planlanması, hem sadakati artırır hem de olumlu geri dönüşler almayı sağlar. Bu nedenle müşteri taleplerine duyarlı tedarik zinciri yönetiminin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
  • Veri Analizi Yapın: Kaliteli ve güvenilir bir süreç elde etmek için veri analizi gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Sizler de tedarik süreci optimizasyonu gerçekleştirirken herhangi bir işleme başlamadan önce veri analizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece daha verimli bir süreç elde edebilir, istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/ihracat-islemlerinde-e-irsaliye/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-irsaliye kullanıcısı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.