E-İrsaliye Zorunluluğu Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yayınlanan Vergi Usul Kanunu, işletmelere e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu getiriyor. Her sene yayınlanan VUK’larla beraber, şartlar daraltılıyor ve daha fazla işletme e-irsaliye zorunluluğuna dahil oluyor. Peki, e-irsaliye zorunluluğu nedir? Kimler e-irsaliyeye geçmek zorunda?

E-İrsaliye Nedir?

E-irsaliye zorunluluğundan bahsetmeden önce ilk olarak e-irsaliyenin tanımını yapmak gerekir. E-irsaliye, işletmelerin ürün sevkiyatı sürecinde kullandıkları irsaliyelerin e-belge versiyonu olarak tanımlanabilir. Eskiden kullanılan matbu irsaliyelerden (kağıt irsaliyeler) yasal düzlemde hiçbir farkı bulunmamaktadır. Ancak e-irsaliyeye geçiş yapabilmek için halihazırda e-fatura kullanımına geçilmiş olması veya aynı anda geçişin yapılması gerekir. E-irsaliye kullanımında temel amaç, ürün alışverişi yapan iki taraf arasında teslimat sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasıdır. Bu yüzden malı gönderen taraf irsaliye hazırlar ve teslim alan taraf “teslim alındı” imzası atar. Günümüzde irsaliyelerin de e-belge haline gelmesiyle beraber, “teslim alındı” imzası e-imza olarak atılabilir hale gelmiştir.

E-İrsaliyeye Kimler Geçmek Zorunda?

Peki, kimler e-irsaliye mükellefidir? E-irsaliye kullanımına geçiş için öncelikle VUK ile belirlenmiş ciro limitlerinin aşılmış olması gerekir. Bu limitleri aşmış olan işletmeler e-irsaliye zorunluluğu kapsamına girmiş olur. Bununla beraber, ciro limitlerinden ayrı olarak sektör bazlı şartlar da bulunmaktadır. E-irsaliye zorunluluğu kapsamında özel şartları bulunan sektörler ve detayları ise şu şekilde:

  • 2021 veya sonraki yılların hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan ayrıca e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler,
  • EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)’dan lisanslı özel tüketim vergisi kanununa ekli (ÖTV I) sayılı detaylı listede yer alan petrol ve türevlerini imal, ithal ve teslimini yapan firmalar ve bayileri,
  • Özel tüketim vergisi kanununa ekli (ÖTV III) sayılı detaylı listede yer alan alkollü veya alkolsüz içecekler imal, ithal ve teslimini yapan firmalar ve bayileri,
  • Şeker imalatçıları, maden kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler,
  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler,
  • Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı mükellefler e-İrsaliye uygulamasına geçmek ile yükümlüdür.
İlginizi Çekebilir:   E-İrsaliye Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-İrsaliyelerin Genel Özellikleri

  • E-irsaliyeler, yasal düzlemde matbu irsaliyelerle birebir aynı özellikleri taşır.
  • E-irsaliyeler 10 sene süresince dijital ortamda saklanır.
  • E-irsaliyelerin bulutta saklanabilmesi, çok daha güvenli ve maliyetli olmasını sağlar.
  • E-irsaliyeler alıcı tarafa hızla ulaşır ve iade, red ya da kabul gibi süreçler hız kazanır. Böylece tahsilat süreçleri hızlanmış olur.
  • E-irsaliyelere geriye dönük olarak ulaşmak mümkündür.
  • Kağıt kullanımı ortadan kalkacağı için, doğa dostu bir işletme olunur.
  • Matbu irsaliyelerde en büyük sorunlardan birisi kaybolmayken, e-irsaliyelerde kaybolma gibi bir risk söz konusu değildir.

DİA E-İrsaliye Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

DİA E-İrsaliye kullanarak, aslında Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programını kullanmış olursunuz. Bulut teknolojisi sayesinde, internetin olduğu her yerden ve tüm cihazlardan e-irsaliye düzenleyebilir, gönderebilir ve alabilirsiniz. Diğer DİA e-belge çözümleri sayesinde aynı zamanda e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter işlemleri de yapabilirsiniz.

DİA E-İrsaliye kullanmanın en büyük avantajlarından birisi de, sürükle bırak mantığıyla çalışan tasarım sayfasında istediğiniz logoyu, marka bilgisini veya farklı eklemeleri yaparak kendi e-irsaliye tasarımınızı oluşturabilmenizdir.

Sonuç olarak DİA ile tüm sevkiyat süreçleri hız kazanırken, verimlilik artar ve müşteri memnuniyeti sağlanmış olur. E-irsaliye kullanmaya başlamak için internet sitemizde yer alan formu doldurabilirsiniz. Uzman ekiplerimiz sizi en kısa sürede arayacaktır.