Demir – çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için e-irsaliye zorunluluğu şartları nelerdir? E-irsaliye kullanımına geçiş için son tarih nedir? Tüm bu soruların yanıtını sizin için derledik.
Demir – Çelik Sektörü E-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile işletmeler için e-irsaliye zorunluluğu şartları daralmaya devam ediyor. Böylece her yıl daha fazla işletme e-irsaliye zorunluluğu kapsamına alınıyor. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı bazı sektörler için özel şartlar getirmeye de devam ediyor. Bu sektörlerden birisi de demir ve çelik sektörü.
Demir ve Çelik Sektörü İçin E-İrsaliye Geçiş Şartları Nelerdir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 509 No’lu Vergi Usul Kanunu ile, e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu olan işletmelerin kapsamı genişletildi. Böylece demir – çelik sektörü için de yeni şartlar belirlenmiş oldu.
- E-fatura mükellefi olan işletmeler için 2021 yılı hesap döneminde 10 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olması halinde e-irsaliye zorunluluğu getirildi.
- Demir ve çelik ile demir veya çelikten eşyalar imal eden, ithal eden ya da ihraç eden mükelleflerin e-fatura uygulamasına dahil olup olmadıklarına bakılmaksızın e-irsaliyeye geçiş yapmaları zorunluluğu getirildi.
E-irsaliye uygulamasına ilk kez geçiş yapacak olan işletmeler, sisteme geçiş yaptıkları ayın son gününe kadar matbu irsaliye düzenlemeye devam edebilirler.
Demir ve çelik sektörü özelinde e-irsaliyeye geçiş için e-fatura mükellefi olup olmamanın bir öneminin olmadığını yukarıda belirtmiştik. E-irsaliye mükellefi olan işletmeler için e-irsaliyeye geçişte 3 yol bulunur:
- GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı’nı kullanarak, e-irsaliye hazırlamaya başlamak mümkündür.
- Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yaparak, şirketin halihazırda var olan yönetim sistemini GİB’e entegre etmek mümkündür.
- Özel Entegratör: DİA Yazılım gibi bir özel entegratör ile anlaşarak, e-irsaliye kesmeye başlanabilir.
Demir – Çelik Sektörü E-İrsaliye Sistemiyle Neler Yapabilir?
İşletmelerin birbirleri arasında ürün gönderimlerinin garantisi olarak bilinen belge olan irsaliyeler, artık günümüz dünyasında dijital ortamda hazırlanıp gönderilebilmektedir. Böylece işletmeler, hem maliyetlerden hem de zamandan büyük tasarruf sağlayabilir hale gelmişlerdir. Peki, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir işletme, e-irsaliye sistemine geçiş yaptıktan sonra neler yapabilir?
- E-irsaliye gönderme
- E-irsaliye alma
- E-irsaliye yanıtlama
- E-irsaliye saklama
- E-irsaliye görüntüleme