İşletmeniz bir ürün satışı gerçekleştirdiğinde, ürünün teslim edildiğini belgeleyen ve nakliye sırasında bulundurulması zorunlu olan evrak, satış irsaliyesidir. Gönderici, bir satış işlemi sonrası müşteriye teslimi veya malın sevki anında bu belgeyi hazırlar.
Satış irsaliyesinde malın türü ve miktarı gibi bilgilere yer verilir. Aynı zamanda teslim yeri ve teslim tarihi hakkında bilgiler yer alır. Ancak irsaliye düzenleme sürecinde doğru bilgileri vermek çok önemlidir. Göndericinin ve alıcının bilgileri doğru verilmelidir. Ürünün cinsi ve miktarı net olarak yazılmalıdır. Aynı zamanda taşıyıcı araç bilgileri, belgenin düzenleme tarihi ve sevk tarihi gibi detaylar da yer almalıdır.
Satış İrsaliyesi Nedir?
Satış irsaliyesi, bir ürünün satışını belgeleyen ve ürünün taşınması sırasında zorunlu olarak kullanılan ticari ve mali onaylı belgedir. Bu belgenin üzerinde ürünün içeriği, miktarı gibi bilgiler yer alır. Aynı zamanda satıcı ve alıcı bilgilerine de yer verilir. İrsaliye düzenlenmesinin amacı satılan ürünün müşteriye teslim edildiğini göstermesidir. Bu belge, bir ürün satıldıktan sonra müşteriye teslim edildiği resmi olarak kanıtlanır. Böylece işletmenize ait satış kayıtlarını belgelendirme adına önem taşır.
Satış irsaliyesi, vergi beyannamesi sırasında işletmelerin kullanabileceği belgeler arasındadır. Aynı zamanda müşteriye bir hizmet sunulduğunu ve bir ürün satıldığını kanıtlar. Bunun yanında bir problem halinde çözüm sürecinde resmi olarak kullanılır. İşletmelerin stoklarını takip etmesini de sağlar. Son olarak irsaliyeli fatura bir ürünün müşteriye teslimatı süreçlerini belgelendirmeye yardımcı olur.
Satış İrsaliyesinde Yer Alması Gereken Bilgiler
İşletmeniz bir ürünün satışını yaptıktan sonra alıcıya mutlaka satış irsaliyesini vermelidir. Bu sayede satış yapıldığı belli olur. Aynı zamanda ürün müşteriye teslim edilecekse teslimat sürecinde araçta bulunmalı ve teslimat sırasında müşteriye teslim edilmelidir. Bu belgede bulunması gereken bilgiler şöyledir:
- Satıcı Bilgisi: Satıcıya ait temel bilgiler yer almalıdır. İşletme ismi, işletmenin fiziki adresi, vergi numarası ve iletişim bilgileri yer almalıdır.
- Alıcı Bilgisi: Ürünü satın alan kişiye ait bilgilere de yer verilmelidir. Müşteri isim ve soyismi, teslimat adresi, varsa vergi numarası, iletişim bilgileri gibi bilgilere yer verilmelidir.
- Düzenleme Tarihi: Belgenin hangi tarihte düzenlendiği yer almalıdır. Bu bilgi iade ve yasal süreçler açısından sorun yaşamamak için doğru girilmelidir.
- Fatura Numarası: İşletmeler kestikleri her irsaliyeyi numaralandırmalıdır. Bu nedenle benzersiz bir belge numarası verilmelidir.
- Ürüne Ait Bilgiler: Belgede mutlaka ürüne ait bilgilere yer verilmelidir. Ürünün ismi, cinsi ve miktarı belirtilmelidir: Aynı zamanda birim fiyat, toplam tutar gibi detaylı bilgiler eklenmelidir.
- Teslimat Bilgileri: Ürünün teslimatı yapıldığını göstermek için teslim yeri, teslim tarihi, teslim alan ve teslim eden kişilerin imzası, teslimat aracı bilgileri gibi detaylar bulunmalıdır.
Satış İrsaliyesi Nasıl Hazırlanır?
İrsaliye kesme süreci bir ürünün satışının yapılması sonrası hemen düzenlenir. Bu belgeyi satıcılar ve alıcılar farklı amaçlarla saklamalıdır.
- İlk olarak e-irsaliye oluşturma ekranına giriş yapmanız gerekiyor.
- E-İrsaliye düzenleme ekranında tür, ürün kodu, açıklama, miktar, birim, birim fiyat, KDV dahil/hariç, döviz kuru, kur tutarı, KDV oranı, sipariş miktarı gibi bilgileri girmeniz gerekir.
- Fiş bilgileri bölümünde şube, fiş no, irsaliye no, tarih, saat, depo ve belge no bilgilerini yazın.
- E-Arşiv bölümünde hesap kodu ve şirket unvanı, sevk adresi, ödeme planı bilgilerini girmelisiniz.
- “Kaydet” seçeneğine tıklandığında e-irsaliye oluşturmuş olursunuz.
- Ardından aşağıda görseli bulunan e-irsaliye gelen kutusuna girin.
- Ekranda irsaliye ile ilgili tüm detayları görebilirsiniz. Bekleyen, kabul edilen ve cevaplanan irsaliye talepleri burada yer almaktadır.
- Giden e-irsaliyeleri takip etmek için aşağıda görseli yer alan e-irsaliye giden kutusuna giriş yapabilirsiniz.
- Burada sevki yapılan ve süreci takip edilebilecek tüm e-irsaliyeleri takip edebilirsiniz.
Satış irsaliyesi hazırlama sürecinde satıcı ve alıcı bilgileri, tarih, fatura numarası, ürün ve teslimat bilgileri eksiksiz hazırlanmalıdır. Bu süreçte taşıma işlemi yapılacaksa taşıma irsaliyesi de düzenlenmelidir. Tüm işlemleri yaptıktan sonra bilgilerin doğru ve eksiksiz şekilde girildiğinden emin olmalısınız. Kağıt irsaliyeleri güvenli bir yerde düzenli olarak saklamayı ve elektronik irsaliyeleri bulut sistem ya da özel yazılımda saklamayı unutmayın. Bunun için e-irsaliye düzenleme sürecinde hız ve kolaylık sağlayan DİA Yazılım çözümlerine göz atabilirsiniz.
Satış İade İrsaliyesi Nasıl Oluşturulur?
Satış iade irsaliyesi, müşterimiz işletmenizden satın aldığı ürünü iade edeceği süreçte düzenlenen resmi belgedir. Bu durumda iade işlemi resmi olarak kayıt altına alınır. Aynı zamanda stoklar güncellenir ve muhasebe işlemleri sorunsuz olarak yapılabilir. Satış irsaliyesi oluşturma sürecinde ilk olarak iade sebebi belirlenmelidir. Ürün arızası, yanlış ürün gönderimi gibi net bir neden yazılmalıdır. Daha sonra iade edilecek ürünün ismi, adedi gibi bilgilere yer verilmelidir. Aynı zamanda satın alma tarihi ve fatura numarası bilgileri de girilmelidir.
İade sürecinde kullanılan iade formu da doldurulur. Bu form, genellikle standart bir formattadır. İade formunda işletme bilgileri, müşteri bilgileri, faturaya ait bilgiler, ürüne ait bilgiler, net iade sebebi, iade tarihi ve imza bulunmalıdır.
İrsaliye türleri genellikle benzer bilgiler barındırır. İade irsaliyesinde fatura üzerinde bilgileri verilen ürünün doğru olduğu kontrol edilmelidir. Aynı zamanda ürünün hasarlı veya eksik olup olmadığına bakılmalıdır. İade sonrası stoklara ürün geri eklenmeli ve muhasebe kayıtlarına iade edilecek tutar yansıtılmalıdır. Satış ve iade irsaliyeleri sürecinde hızlı ve çözüm odaklı işlemler yapmak isterseniz DİA Yazılım ile e-irsaliyeye geçiş yapabilirsiniz. E-İrsaliye iptali gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
Satış ve Alış İrsaliyesi Farkı
Satın alma irsaliyesi ve alış irsaliyesi işletmenizin ürün alışverişi anında düzenlemesi gereken ticari belgelerdir. Bu iki belge isimleri yakın olduğu için aynı sanılabilir. Ancak iki belgenin amacı, içerikleri aynı değildir. Satış irsaliyesi tanımı yapılacak olursa ürünün satıcıdan müşteriye geçişini kanıtlayan belge olmasıdır. Bu belgeyle satışın yapıldığı resmi olarak kanıtlanır. Aynı zamanda muhasebe kayıtları tutulur ve vergi işlemlerinde kullanılır. Çok sayıda ürün satın alındığında toptan satış irsaliyesi kesilebilir.
Alış irsaliyesi, müşterinin satın aldığı ürünü satıcıdan teslim aldığını gösteren belgedir. Bu belgeyle müşteri satın alım yaptığını kanıtlayabilir. Satış ve alış irsaliyesinin farkları işlem türlerine göre de açıklanabilir. Bir belge satış işlemini diğer belge de alış işlemini kanıtlar. Muhasebede satış irsaliyesi satıcının süreçlerini ilgilendirir. Alış irsaliyesi de alıcının süreçlerini ilgilendirir. Satıştaki irsaliye alacak hesaplarını arttırırken alıştaki irsaliye borç hesaplarını arttırmaktadır. Satışta stok azalırken alışta stok artışı vardır.
Bir ticari işlemde satış ve alış irsaliyeleri birlikte ticari faaliyetleri belgelendiren temel ögeler arasındadır. İşletmeler işlemlerini ve finansal süreçlerini daha doğru şekilde inceleyebilirler. Toptan ve perakende satış irsaliyesi süreçlerinizde e-irsaliye avantajlarından yararlanabilirsiniz. Güvenilir ve hızlı çözümler arıyorsanız, tüm entegrasyonları sağlayacak bir sisteme ihtiyacınız varsa DİA Yazılım ile iletişime geçebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/depolar-arasi-transfer-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.