E-İrsaliye Hakkında 15 Soru 15 Cevap

Hayata geçirildiği ilk günden bu yana e-irsaliye hakkında sorular ve cevapları, kullanıcıların bu uygulamayla ilgili aklındaki çoğu soru işaretini kaldırmaktadır. E-İrsaliye uygulaması, sevk irsaliyesinin elektronik formatıdır. Hayata geçtiği ilk günden itibaren işletmelere büyük bir hız kazandıran e-irsaliye, birçok işletme için zorunlu tutulmaktadır. E-irsaliye hadleri, her sene GİB tarafından belirlenmekte ve paylaşılmaktadır. E-irsaliye geçiş zorunluluğu 2024 yılında, bir önceki yılın toplam cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan tüm e-fatura kullanıcıları için e-irsaliye başvurusu yaparak bu sisteme geçmeleri zorunlu tutulmuştur.

Elektronik belgelerin kullanımı son derece kolay ve güvenilir olsa da birçok mükellef tarafından bazı sorular yöneltilmeye devam etmektedir. Bu kapsamda sizler için e-irsaliye hakkında soruları bu içeriğimizde yanıtladık.

1. E-İrsaliye Şoför ve Taşıyıcı Bilgileri Zorunlu Mu? 

E-İrsaliye hakkında sorular arasında en çok yöneltilen sorulardan biri de şoför ve taşıyıcı bilgileridir. Evrak düzenlenirken birtakım bilgilerin bu elektronik belgede bulundurulması zorunlu tutulmuştur. Sevkiyatı yapılacak olan mallar eğer bir lojistik firması aracılığı ile taşınacak ise, yalnızca alıcıya ait adres, unvan ve VKN/TCKN bilgileri yeterli olmaktadır. Fakat söz konusu mallar satıcı ya da alıcı firmaya ait araçlar ile taşınacak ise e-irsaliye üzerinde şoför bilgileri bulundurulması zorunludur.

2. E-İrsaliyede Yol Denetimi Nasıl Yapılır?

Günümüzde güvenlik ve denetim amacı ile kimi zaman yollarda yetkililer tarafından denetleme yapılabilmektedir. Bu denetim esnasında araç içerisinde e-irsaliyenin kâğıt çıktısının bulundurulması ya da bu belgenin elektronik ortamda kolay ve anlaşılır şekilde görevliye sunulması zorunludur.

3. İrsaliye ve Fatura Tarihleri Aynı Olmalı Mı?

İrsaliye faturası düzenlendikten sonra, malın sevkiyatının gerçekleşmesini takip eden 7 gün içerisinde faturalandırma olmalıdır. 7 günlük sürenin sonunda faturalandırılmamış olan e-irsaliye için birtakım maddi yaptırımlar söz konusudur. İlgili durum, e-irsaliye hakkında sorular içerisinde, kullanıcıların en çok dikkat etmesi ve kafa karıştıran konular arasında yer almaktadır.

4. Fiili Sevkten Önce Fatura Düzenlenirse Ne Yapılmalı?

Kimi durumlarda sevkiyatı yapılacak olan ürünler için sevk tarihinden önce fatura düzenlemesi yapılabilmektedir. Düzenlenecek olan bu faturada, e-irsaliye bilgileri yer almamaktadır. Bu sebeple faturanın not/açıklama kısmına “e-irsaliye daha sonra düzenlenecektir” ibaresinin eklenmesi şarttır. Satıcılar tarafından sıklıkla yöneltilen GİB e-irsaliye fatura düzenlenmezse ne olur? sorusuna yanıt olarak, mükelleflerin hem yasal hem de maddi olarak cezalar alacağı yanıtı verilebilmektedir.

5. E-İrsaliye Tarihi ve Fiili Sevk Tarihi Arasında Kaç Gün Olabilir?

“E-İrsaliye tarihi ile fiili sevk tarihi arasında kaç gün olabilir?” sorusu, e-irsaliye hakkında sorulardan biri olarak öne çıkar. Satıcı, sevkiyatın gerçekleştiği andan itibaren 7 gün içerisinde e-irsaliye düzenleme işlemini yapmak ile yükümlüdür. “E-İrsaliye faturalandırma süresi geçerse ne olur?” sorusuna karşılık, her bir fatura bedeline istinaden özel usulsüzlük cezası uygulandığı cevabı verilebilir.

6. Alıcı Bilinmiyorsa E-İrsaliye Nasıl Oluşturulur?

Alıcının bilinmediği durumlarda e-irsaliye düzenlenirken, alıcının adı ve adresi kısmına “Muhtelif Müşteriler” ibaresi yazılabilir. Bu tür durumlarda, malın müşteriye teslim edilmesi esnasında faturası hemen düzenlenebilir. Fatura düzenlenirken, söz konusu e-irsaliye numarası faturada belirtilmelidir. Bu süreçte DİA Yazılım, kullanıcıların akıllarında yer eden e-irsaliye hakkında sorulara ve daha fazlasına profesyonel ekibi ile hızla cevap veren bir çözüm sunar.

7. Yanıt Verilmeyen E-İrsaliyeler Ne Zaman Kabul Edilir?

E-İrsaliye hakkında sorular listesi içerisinde yanıt verilmeyen irsaliyeler yer almaktadır. Alıcılar, kendilerine gönderilen mallara ilişkin sistem üzerinden e-irsaliye reddi ya da e-irsaliye iptali gibi yanıtlar verebilmektedir. 7 gün olan e-irsaliye red süresi boyunca herhangi bir yanıt vermeyenler ise otomatik olarak kabul edilmektedir.

8. Depolar Arası Sevkiyatlar E-İrsaliye Kapsamına Mı?

Birden çok deposu olan işletmeler için e-irsaliye gerekliliği, e-irsaliye hakkında sorular arasında sıklıkla aratılan bir konudur. Bir işletmeye ait farklı depolar arasında mal sevkiyatının olması, e-irsaliye kapsamındadır. Bu gibi durumlarda elektronik belge kesimi esnasında unvan ve VKN/TCKN bilgilerine aynı bilgiler yazılabilirken, adres bilgisi taşıması yapılacak olan depoya ait olmalıdır.

İlginizi Çekebilir:   E-İrsaliyeye Geçiş Sürecinde Bilmeniz Gereken 10 Faktör

9. İrsaliye Düzenlenen Malları Tek Satıra Sığdıramazsanız Ne Yapmalısınız?

Belge düzenlenirken malları tek satıra sığdıramamak da e-irsaliye hakkında sorular listesinde yer alır. İrsaliye düzenlerken konuya dahil olan malların kaydedilmesi sırasında tek satıra sığmaması durumunda, yeni bir satır oluşturarak malların girişleri yapılabilmektedir. Söz konusu bu malların irsaliyeye eklenmeden başka bir dosya halinde sunulması gibi uygulamalar geçersizdir ve cezai yaptırımlara yol açabilmektedir.

10. Bedelsiz Ürünler İçin E-İrsaliye Gerekli Mi?

Bedelsiz ürün gönderimi yapan işletmeler için e-irsaliye hakkında sorular arasında en çok yöneltilenlerden biri de bu ürünler için söz konusu belgenin gerekli olup olmadığıdır. Bedelsiz ürünler olan numune, hediye, bağış vb. gibi tüm ürünler için de e-irsaliye düzenlenmesi zorunludur. Fakat bunlar fatura edilmeyecek e-irsaliye kapsamında yer almaktadır. Bu doğrultuda e-irsaliye üzerine “fatura edilmeyecek” veya “bedelsizdir” ibarelerinin eklenmesi gerekmektedir.

11. Sevkiyat Öncesi Tartım Yapılamazsa E-İrsaliye Nasıl Düzenlenir?

Sevkiyattan önce tartımın yapılıp yapılmadığına dair süreç, e-irsaliye hakkında sorular listesinin en çok aranan konularından biridir. Sevkiyattan önce tartım yapılamaması durumunda, e-irsaliye üzerindeki not/açıklama kısmına mutlaka bildirilmelidir. Aynı zamanda fatura düzenlenmesi esnasında tartımın mutlaka yapılması ve sevkiyatı yapılacak olan malın miktarının faturada belirtilmesi zorunludur.

12. Taşıma Sırasında E-İrsaliyenin Kâğıt Çıktısı Kullanılabilir Mi?

Taşıma sırasında e-irsaliyenin kâğıt çıktısının araçta bulundurulması zorunludur. Eğer araç içerisinde kâğıt çıktı yok ise bu belgenin elektronik ortamda anlaşılabilir bir şekilde görüntülenmesi gerekmektedir. Yol denetimi esnasında kâğıt çıktı ya da elektronik görünüm yetkililere gösterilerek GİB tarafından tüm bilgilerin doğruluğu kontrol edilmektedir.

“Taşıma irsaliyesi e-irsaliye kapsamında olacak mı?” sorusu da e-irsaliye hakkında sorular içerisinde sıklıkla yöneltilir. Taşıma irsaliyesi, bir nakliye firması aracılığı ile ücret karşılığında düzenlendiği için e-irsaliye kapsamında yer almamaktadır. E-İrsaliye zorunluluğu bulunan mükelleflerin tüm işlemlerini kısa sürede gerçekleştiren DİA Yazılım, güçlü altyapısı ve kolay kullanımı ile sevkiyat esnasında söz konusu belgelere hızlı bir ulaşım imkânı sağlamaktadır. DİA Yazılım ile yasal olan her türlü prosedür son derece kolay bir şekilde tamamlanmaktadır.

13. E-İrsaliyede Yazılı Sevk Saatinde Sevkiyat Yapılabilir Mi? 

E-İrsaliye hakkında sorular arasında en çok belge üzerinde sevk saati ile ilgili kafa karışıklığına yönelik sorular yer almaktadır. E-İrsaliye düzenlerken belge üzerinde “düzenleme tarihi” ve “sevk saati” gibi ayrıntılı bilgilerin yer alması gerekmektedir. Belge üzerinde yer alan tarih ve saatlerde sevkiyatın gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

14. E-İrsaliyeye Konu Olan Malları Tam Teslim Alan Alıcı Ne Yapmalı?

E-İrsaliyeye konu olan malların, alıcısı tarafından tam olarak teslim alınması durumunda herhangi bir onay verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Faturaların resmileştirilme işleminin ve diğer prosedürlerin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi adına alıcı tarafından e-irsaliyeye kabul yanıtı verilebilir. Kullanıcılar, e-irsaliye hakkında sorular içerisinde sıklıkla malları teslim almanın ardından ne yapılacağı konusunda yanıt aramaktadır.

15. E-İrsaliyede Malların Fiyatları Yer Almak Zorunda Mı?

Elektronik belgelere ilişkin hazırlanan mevzuat gereğince e-irsaliye üzerinde taşınan mallara ait fiyat bilgilerinin yer alması zorunlu değildir. İncelenen hiçbir e-irsaliye örneği içerisinde fiyata ilişkin bilgiler yer almaz iken, geri kalan tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması ise son derece önemlidir. Özelleştirilebilir fatura seçeneği ve kolay bir arayüze sahip olan DİA Yazılım, kullanıcılarına hızlı ve pratik bir şekilde e-irsaliye oluşturma imkânı sunmaktadır. Düzenlenen tüm e-irsaliyeler güvenli altyapısı sayesinde uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilmektedir.

Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/e-irsaliyeye-gecis-surecinde-bilmeniz-gereken-10-faktor/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-irsaliye kullanıcısı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.