Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile eski dönemlerde kullanılan irsaliyeler artık elektronik ortamda düzenlenmeye başlanmış ve geçmesi zorunlu mükellefler için de e-irsaliye geçmeme cezası söz konusu olmuştur. Bir malın satılmasının ardından satıcısından alıcısına kadarki nakliye sürecinde bulundurulması gereken sevk irsaliyesi, elektronik ortamda düzenlenerek daha hızlı ve daha kolay erişim olanağı tanımaktadır. Bu noktada GİB tarafından belirlenen bazı koşulları sağlayan mükelleflerin e-irsaliyeye geçmesi zorunlu tutulmuştur. E-İrsaliye geçmeme cezası ise her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
Düzenlenmesi zorunlu tutulan tüm belgelerin elektronik ortama taşınması, mükellefler için birçok avantaj ve tasarrufu da beraberinde getirmektedir. Özellikle de irsaliye gibi önemli belgelerin müşterilere iletilmesi durumunda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Elektronik ortamda düzenlenen e-irsaliye gönderim süresi oldukça kolay olmasının yanı sıra irsaliye numarası ile bu belgelerin sistem içerisinde bulunabilmesi de bir o kadar pratik bir hal almaktadır. Elektronik belgelerin sunduğu bu avantajlar, geçiş zorunluluğu olmayan mükelleflerin bile bu sisteme geçmek istemelerine sebep olmaktadır. E-İrsaliye geçme zorunluluğu bulunmasına rağmen bu sisteme geçmeyen mükellefler çeşitli cezalar ile karşılaşabilmektedir.
2024 Yılında E-İrsaliye Geçmeme Cezası Nedir?
E-İrsaliye geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerin, geçiş için belirlenen sürelerde bu uygulamaya geçmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda mükellefler tarafından e-irsaliye kimler için zorunlu sorusu da sıklıkla yöneltilmektedir. E-İrsaliye mükellefi olma zorunluluğu şartları şu şekildedir;
- E-Fatura uygulamasını kullanan ve 2018 sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzeri olanlar,
- Demir çelik imalatı, ithalatı veya ihracatı yapan e-fatura mükellefleri,
- Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayısında belirtilen listedeki söz konusu malların imalat, ithalat ve ihracatı ile sebebiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış olan mükellefler,
- Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayısında belirtilen listedeki malların üretimi, teslimi ve inşası faaliyetlerinde ana bayi veya distribütör olarak pazarlama faaliyeti gösteren mükellefler,
- Maden işletmecileri ve üreticileri,
- Gübre takip sisteminde kaydı bulunan mükellefler,
- Şeker imalatı yapan mükellefler
Yukarıdaki bu şartları sağlayan mükelleflerin elektronik irsaliyeye geçmeme cezası her sene olduğu gibi 2024 senesi için de belirlenmiştir. E-İrsaliye geçmeme cezası 2024 yılında her belge için 3.400 TL olarak belirlenmiştir. Vergi Usul Kanunu 353. Maddesi kapsamında belirlenen bu tutar ile her bir tespit için toplam ceza tutarının 170 bin TL’yi ve bir takvim yılı içerisinde de kesilecek olan toplam ceza tutarının 1 milyon 700 bin TL’yi geçmeyeceği belirlenmiştir.
Sevk İrsaliyesi Düzenlememe Cezası
Sevk irsaliyesi, satışı yapılan bir malın taşınması esnasında düzenlenmesi ve bulundurulması gereken önemli bir belgedir. Bu belgenin düzenlenmemesi veya nakliye esnasında bulundurulmaması da ciddi cezalara yol açabilmektedir. Sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi durumunda mükelleflere e-irsaliye geçmeme cezası olarak 3.400 TL özel usulsüzlük cezası yazılmaktadır.
Günümüzde artık çok sayıda işletme sevk irsaliyesi düzenlerken kâğıt belge kullanmak yerine elektronik belge kullanmayı tercih etmektedir. Bu doğrultuda en çok tercih edilen uygulama ise DİA Yazılım olmaktadır. DİA Yazılım tarafından geliştirilen elektronik çözümler sayesinde e-irsaliye başvuru işlemleri kısa sürede tamamlanarak oldukça kolay bir şekilde e-irsaliye mükellefi olunabilmektedir. DİA Yazılım tarafından sunulan bu çözümler ile e-irsaliye red ve kabul gibi yanıtlar sistem üzerinden verilerek müşteriye iletilebilmektedir. Mükellefler için en sıkıntılı konulardan biri olan e-irsaliye iptali gibi karmaşık işlemler de DİA Yazılım ile son derece kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir.
Taşıma İrsaliyesi Düzenlememe Cezası
Bir malın nakliyesi esnasında, nakliye aracı içerisinde taşıma irsaliyesi bulundurulması zorunludur. Bu zorunluluk, işletmelerde bazı durumlarda zaman ve kağıt gibi israfa yol açabilmektedir. Günümüzde bu gibi önemli belgelerin elektronik ortamda düzenlenmeye başlaması ile birçok işletme tarafından “e-faturada irsaliye kesmek zorunlu mu?” veya “e-irsaliye hangi durumlarda kesilmez?” gibi soruları da beraberinde getirmektedir. E-Fatura veya e-arşiv mükellefleri, düzenledikleri faturalarda düzenleme tarihine ek olarak saat ve dakika bilgisi ile “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresini eklemelidir. Böylelikle düzenlenen e-fatura veya e-arşiv belgesi e-irsaliye yerine geçebilmektedir. Sunulan bu tüm kolaylıklara rağmen taşıma irsaliyesi düzenlenmemesi durumunda birtakım cezai yaptırımlar meydana gelebilmektedir. Zorunlu olunmasına rağmen e-irsaliye geçmeme cezası her bir taşıma irsaliyesi için 3.300 TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/bulut-depolama-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.