Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile hem günlük hem de iş hayatında devrim niteliğinde yenilikler meydana gelmektedir. İnsanların işlerine büyük bir hız kazandıran teknoloji, günümüzde birçok ihtiyacın giderilmesinde de etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bulut depolama da son yıllarda büyük bir ilgi gören ve kişilerin özellikle de dijital verilerini güvenli bir şekilde muhafaza edebilmesine olanak tanımaktadır. Bulut depolama servisleri, farklı özelliklere ve amaçlara uygun bir şekilde geliştirilmektedir. Günümüzde çok sayıda bulut depolama hizmeti veren firmalar bulunmakta ve kişiler kendi ihtiyaçlarına en uygun olan seçeneği kolay bir şekilde bulabilmektedir.
Bulut Depolama Ne İşe Yarar?
Birbirinden farklı seçenekler ile bulut depolama, son yıllarda çok sayıda kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Verilerin fiziksel bir şekilde depolanması hem depolama maliyetini arttırırken hem de ekstra iş gücü anlamına gelmektedir. Bu durum da gerek zaman gerekse de fiyat anlamında ciddi kayıplara yol açabilmektedir. Bulut depolama alanı ise, tüm bu kayıpların önüne geçerek tüm verilerin bulut alan içerisinde muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Verilerde herhangi bir kayıp yaşanmadan korunması sağlanırken aynı zamanda tüm verilere internete bağlanabilen tüm cihazlardan erişebilme imkânı da sunmaktadır.
Bulut Depolama Neden Önemli?
Cloud depolama, verilerin üçüncü bir aracı haricindeki bir depolama sistemi içerisine internet veya farklı bir ağ aracılığı ile aktarılarak depolanmasını sağlamaktadır. Çok sayıda bulut depolama sistemi arasından kendisine uygun olanı seçen kullanıcılar, kısa sürede oldukça kolay bir şekilde bir bulut hesabı açarak işlemlerine başlayabilmektir.
Günümüzde artık birçok işlemin internet üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde, eski bir veriye anında ulaşabilmek de son derece önemli bir hal almaktadır. Bahse konu depolama yöntemi ise tam da bu noktada kişilerin buluta yükledikleri tüm verilere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilmeyi sağlamaktadır. Ayrıca bulut içerisine depolanmış olan tüm veriler, fiziksel depolamada yaşanabilecek hırsızlık, yangın ya da bu gibi doğal afetlerden de etkilenmediği için ömür boyu korunabilmektedir.
Bulut Depolama Türleri Nelerdir?
Bulut ortamda yapılan depolamaya olan ilginin her geçen gün daha da artması ile bu konuda hizmet veren sağlayıcılar da sürekli olarak bu hizmetlerini geliştirmektedir. Sunulan performans ve erişim türü bakımından farklılık gösteren bulut çözüm türleri aşağıdaki gibidir:
Nesne Depolama
Nesne depolama, diğer bulut depolama türlerinden farklı bir biçimde çalışmaktadır. Bir yazılım uygulaması aracılığı ile kullanılan bu depolama türü, internete bağlanabilen her türlü cihazla kullanılabilmektedir. Sınırsız bir ölçeklendirme imkânı tanıyan nesne depolama, her yerden ulaşılabilen yüksek dayanıklılık ile nesnelerin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde depolanabilmesini sağlamaktadır.
Arşiv Depolama
Arşiv depolama, uzun yıllar boyunca saklanması gereken fakat erişme sıklığı nispeten daha az olan verilerin korunmasını sağlamaktadır. Bulut yedekleme türleri arasında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan arşiv depolama, özellikle işletmelerdeki bulut depolama alanı maliyetini düşürürken veriye ulaşım hızını da bir o kadar arttırmaktadır. İnternete bağlanan her türlü cihazdan ulaşılabilmesi sebebi ile de binlerce veriye saniyeler içerisinde ulaşabilmek mümkün olabilmektedir.
Bulut Dosya Depolama
Video, pdf veya fotoğraf gibi çok sayıda belge türü, çeşitli bulut depolama sağlayıcı firma tarafından sunulan yazılımlar ile internet ortamında korunmasını sağlamaktadır. Günümüzde oldukça geliştirilen depolama sistemlerinin birçoğu internet gerektirmeyen çevrimdışı görüntüleme olanağını da tanımaktadır. Dosyaları internette depolama işlemi, özellikle yoğun verilere sahip olan işletmeler için çok sayıda avantajı beraberinde getirmektedir.
Bulut Depolama Nasıl Çalışır?
Web protokolleri kullanılarak bulut depolama sistemleri, sunucu-kullanıcı temelindeki yapısı ile hizmet sunmaktadır. Bir sunucu aracılığı ile kullanılan bu sistem, internete bağlanabilen her türlü elektronik cihaz ile kullanılabilmektedir. Söz konusu veriler, sağlayıcı firmanın sisteminde korunmaktadır. Son kullanıcılar, sahip oldukları bulut programı aracılığı ile verilerine hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir.
Bulut Depolama Kullanım Örnekleri
Bulut ortamda depolama, özellikle yoğun verili işletmeler için birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Söz konusu kavramın ortaya çıktığı ilk zamanlarda, kişiler için bu yeni teknolojiyi nasıl kullanacakları büyük bir soru işaretiydi. İş sürekliliğinin sağlanması, veri yönetimi ve uygulama yönetimi gibi bulut depolama örnekleri verilebilmektedir.
Bulut Depolama Avantajları ve Dezavantajları
Bulut yedekleme, son yıllarda yoğun bir ilgi gören depolama sistemleridir. Bulut depolama avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Sistemin dezavantajları ve avantajları en genel ifade ile aşağıdaki tablodaki gibidir:
Avantajları | Dezavantajları |
Kullandığın kadar öde sistemi ile düşük maliyete sahiptir. | Bulut depolama fiyatları uygun bir fiyat skalasına sahip olsa da kişilerin kendileri için en uygun ödeme planını seçmekte zorlanabileceği karmaşık fiyat sistemine sahiptir. |
İhtiyaca göre ek alan satın alınarak genişletilebilir hizmet anlayışına sahiptir. | Tüm verilerin, bir hizmet sağlayıcısının sisteminde bulunuyor olması bulut ortamda depolamanın sunduğu riskler arasında yer almaktadır. |
Son kullanıcılar, internet bağlantısına sahip olan her yerden verilerine kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. | Buluta kaydetmek istenilen verilere yalnızca internet bağlantısı ile ulaşılabilmektedir. Bu verilere ulaşım hızı ile internet hızı doğru orantılı olduğu için kimi zaman bağlantı problemleri yaşanabilmektedir. |
Bakım ve güncellemeler bulut ortamda depolama sağlayıcısı tarafından yapılmaktadır. | |
Birden farklı klon sisteminde muhafaza edilen veriler, doğal afet gibi hiçbir dış etkenden dolayı zarar görmemektedir. |
Bulut Depolama Güvenli Midir?
Bulut yedekleme, bir hizmet sağlayıcısı tarafından sunulan alt yapıya tüm verilerin kaydedilmesini sağlamaktadır. Üçüncü kişilerin bu verilere ulaşımına izin vermeyen bu hizmet sağlayıcıları, yüksek güvenlik önlemleri sunmaktadır. Günümüzde çok sayıda firma tarafından bulut depolama hizmeti sunulmaktadır. Sunuculardaki bu çeşitlilik, kalite konusundaki farklılıkları da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple de kişilerin özellikle de güvenlik açısından en yüksek güvenlik sertifikasını sunan sağlayıcıları tercih etmesi önerilmektedir. Güvenilir hizmet sağlayıcıları aracılığı ile kullanılan hizmetler, kullanıcılarına herhangi bir güvenlik problemi yaşatmamaktadır.
E-İrsaliye ve Bulut Depolama İlişkisi
Hemen her işlemin internet üzerinden gerçekleşmeye başlaması ile iş hayatında da önemli değişiklikler söz konusu olmaya başlamıştır. E-İrsaliye zorunluluğu ile de matbu irsaliye dönemi yavaş yavaş sona ermektedir. Bu gibi belgelerin internet ortamında düzenlenmesi, alınması ve gönderilmesi sağlanırken, muhafaza edilmesi de yine internet ortamında olmaktadır. Dolayısıyla e-irsaliye kullanımı ile bulut depolama arasında doğrudan güçlü bir ilişki bulunmaktadır.
Hazırlanan her türlü elektronik belgeye anında ulaşabilmek, işletmeler için birçok alanda tasarruf edilmesine olanak tanımaktadır. DİA Yazılım, bulut tabanlı olması sebebi ile kullanıcılarının internete bağlanan her türlü cihaz ile elektronik belge oluşturabilmesini sağlamaktadır. Oluşturulan bu elektronik belgeler, DİA Yazılım’ın güvenilir alt yapısı ile uzun yıllar koruma altına alınmaktadır. Böylelikle kullanıcılar kolaylıkla e-irsaliyeye geçiş yapabilir, dilediği yerden e-belgelerine ulaşabilmektedir. Elektronik belgelere geçiş yapmak isteyen kullanıcılar için hızlı ve kolay bir geçiş imkânı sunan DİA Yazılım, kolay bir arayüze sahiptir. Alanında uzman kişilerin hizmet verdiği DİA Yazılım, sistemlerinde düzenli olarak güncelleme ve bakımlar yaparak kullanıcılarının herhangi bir problem yaşama ihtimalini minimum düzeye indirmeyi başarmaktadır. Kullanıcılar, yaşadıkları herhangi bir problem için diledikleri her an canlı destek bölümüne bağlanarak sorunlarını giderebilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.eirsaliyezorunlulugu.com/e-irsaliyede-ozel-entegrator-degisikligi-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.